tiistai 7. marraskuuta 2023

Iso Karhu ja Pieni Karhu

 

Iso Karhu ja Pikku Karhu

 

Olin vuonna 2016 Vienan Karjalassa Venehjärvellä vuosittain järjestettävässä Pokko-juhlassa. Kuvasin tapahtuman. Osa juhlaa oli Lesosen suvun heimolipun esittely Santeri Lesosen toimesta hänen veljensä tulkatessa sanat venäjää puhuvalle juhlakansalle. Lipun esittely on nähtävissä YouTubessa. Videon kesto 2.40 min

 https://www.youtube.com/watch?v=3GInqb3mgTM

Muutama viikko tapahtuman jälkeen eräälle henkilölle tuli selitys Lesosen heimolipulle. Se on mielenkiintoinen. Tapahtumasta on jo aikaa yli 7 vuotta, joten on hyvä tuoda selitys luettavaksi kaikille asiasta kiinnostuneille.

 

Selitys kuuluu näin:

 

”Lesosen heimolipussa on alhaalla pikkukarhun ("pikkukontion") kuva, ja ylhäällä Otavan tähtikuvio. Lipun taustavärin yläosa oli punainen kuvaten sitä, miten esi-isät olivat raivanneet ympäröivät metsät kasken polton avulla viljeltäviksi hedelmällisiksi kaskipelloiksi. Lipun alaosa on taustaltaan tumman vihreä kuvaten ympäröiviä havumetsiä.

 

Lesonen kertoi, että suvussa kerrottiin seuraavanlaista tarinaa: Muinoin pikkukarhu oli ollut ylhäällä korkeassa männyssä ja äitikarhu oli tästä varoittanut pikkukarhua, ettei putoaisi alas. Kuitenkin vilkas pikkukarhu putosi korkeaa männyn runkoa pitkin maahan päin ja alhaalla sattumalta ollut metsäläinen sieppasi putoavan pikkukarhun syliinsä. Metsäläinen kasvatti pikkukarhun ja heidän liitostaan syntyivät jälkeläiset eli Lesosten suku, ja siksi kuulemma heidän jalkateränsä olivat vieläkin sisäänpäin kääntyneet niin kuin karhuilla!


 - Tämä kertomus jäi vaivaamaan minua, kunnes sain aivan kuin ilmestyksen omaisesti siihen edellisaamuna selityksen ja tulkinnan. Yritän laittaa sitä nyt paperille parhaan ymmärrykseni mukaan. En voi vakuuttaa, että tämä olisi koko totuus tai edes osa sitä, mutta se on yksi mahdollinen tulkinta tästä lapsenomaisesta pikkukarhumyytistä. Uskoisin näin, että jos suomalaisilla ja karjalaisilla on muinaisten heprealaisten siemenen jäännöstä, niin ne asiat, mistä meidän juuremme todellisuudessa ovat kotoisin, ovat jo unohtuneet, mutta niistä on kuitenkin jälkiä vielä kansanperinteessämme ja uskomuksissamme. Kun ei ole enää ymmärretty sukupolvien takaisia esi-isien kertomuksia, miten olemme tänne Pohjolan metsiin joutuneet, niin ovat ne tarinat saaneet myytillisen muodon ja myös monta pakanallisen tavan kansanuskomusta on niitä värittäneet, aivan kuten tapahtuu lapsen (ja vanhemmankin= mielikuvituksessa, kun alkuperäinen tarina muovautuu erilaiseen muotoon tai hieman vertauskuvalliseen ja myyttiseen asuun.

Kyselin ja rukoilin tätä asiaa Herran edessä ja yhtäkkiä muistin, että eikös sellainen tähtikuvio ole kuin "Pikku Karhu". Ja todellakin sellainen löytyi.

Seitsentähtinen Otava lienee tunnetuin pohjoisen tähtitaivaan kuvioista. Se on itse asiassa osa suurempaa Ison Karhun (Ursa Major) kuviota.

 

Lesosten heimolipussa on tämä Otava tähtikuvio, mikä edustaa osaa tähtikuviosta nimeltä "Iso Karhu". Pikku Karhu muistuttaa Ison Karhun eli Otavan tähtikuviota. Israelissa meitä neuvotaan löytämän Pohjantähti eli "Polaris" katsomalla Otavan kahden alimman tähden muodostamaa suoraa linjaa ylös oikealle. Suomessa ja Karjalassa Pohjantähti löytyy "Pikku Karhu" tähtikuvion yläpäässä. Israelissa se näkyy niin, että se ikään kuin roikkuu.

Pikku Karhun (Ursa Minor) tähtikuviota on vanhastaan käytetty apuna suunnistamisessa, koska sen avulla löytyy helposti pohjoiseen osoittava Pohjantähti (Polaris). Vain pohjoisnavalla Pohjantähti näkyy keskitaivaalla, muualla se näkyy pohjoisen suunnassa.

 

Olen aina ihmetellyt, että mistä Otava on saanut nimensä. Uskoisin, että se on vanha nimi, joka on muunnos Otto/ Otso sanasta, joka on ollut karhun lempinimi/peitenimi kunnioituksesta Karhua kohtaan. Otavan loppu tavu "va", tarkoittaa paikkaa, eli Karhun paikkaa.

 

Pikku Karhua kutsutaan myös Pikku Otavaksi. Pikku Karhu tähtikuvion tähtiä ovat:

Pohjantähti (Polaris) (alfa UMi)

Kochab (beta UMi)

Pherkad (gamma UMi)

Yildun (delta UMi)

 

Pohjantähti sijaitsee noin puolen asteen eli Kuun läpimitan päässä taivaannavasta. Pohjantähti on ulommaisin ja kirkkain tähti Pienessä 

Otavassa. Suomalaisissa teksteissä sanottiin että " Kochab on Pikku Karhun toiseksi kirkkain tähti, Pienen Otavan kauhan nurkassa. Nimen alkuperä ja merkitys ovat epäselviä."

Mutta minulle tuo merkitys on täysin selvä: heprean kielellä tähti on yksinkertaisesti "kohab" (tuo viimeinen bet kirjain lausutaan kuitenkin vet kirjaimen eli "kochav"). Eli tuon tähden nimi on 100%:n varmuudella heprealaista perua!

 

Hepreaksi Pieni Karhu (Duba haktana) kutsutaan myös "Dootanin pojan heimon tähdeksi" eli Hakochav ben shevet Dothan.

-Mitä yhteistä tällä voisi olla kadonneihin heimoihin tai joihinkin Pikku-Karhun Pojan jälkeläisiin, kuten Lesosiin tai esim. Lesosten sukuheimolaisiin meihin suomalaisiin?

 

Toinen tähti Pohjantähdestä lukien on nimeltään Jildun (Yildun). Sen sanotsn olevan turkin kieltä, ja tarkoittavan sanaa "tähti ", mutta hepreaksi ja armeaksi se tarkoittaa syntynyttä lasta tai perillistä.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvussa 37 kerrotaan Joosefista, Jaakobin pojasta, jota kutsuttiin "unien näkijäksi". Jaakob isä lähetti Joosefin hakemaan muita veljiään uniensa näkemisten jälkeen Dootanin laaksosta Sikemistä: " Kun hänen veljensä olivat menneet kaitsemaan isänsä lampaita Sikemiin, sanoi Israel Joosefille: "Sinun veljesi ovat paimenessa Sikemissä; tule, minä lähetän sinut heidän luokseen". Hän vastasi: "Tässä olen".  Ja hän sanoi hänelle: "Mene katsomaan, kuinka veljesi ja karja voivat, ja kerro sitten minulle". Niin hän lähetti hänet matkalle Hebronin laaksosta, ja hän tuli Sikemiin.

 Ja muuan mies kohtasi hänet, hänen harhaillessaan kedolla; ja mies kysyi häneltä: "Mitä etsit?"  Hän vastasi: "Minä etsin veljiäni; sano minulle, missä he ovat paimentamassa".  Mies vastasi: "He lähtivät pois täältä, sillä minä kuulin heidän sanovan: 'Menkäämme Dootaniin'." Niin Joosef meni veljiensä jäljissä ja löysi heidät Dootanista." (Jakeet 12-15)

Dootanin laakso on suurin tasankoalue Samarian alueen laaksoista Efraimin vuorien takana. Tel Dootan on rauniokumpujäännös muinaisesta Dootanin kaupungista. Dootan on mainittu myös Profeetta Elishan yhteydessä 2. Kun. 6: kun Aramin kunigas etsi Elishaa kiinni otettavaksi. Tarina on melkoisen puhutteleva.

Dootanin laakso ja Dootanin rauniokumpu sijaitsevat Manassen heimon alueella Isakarin heimon rajalla. Dootanin laakson pituus on n. 10 km ja leveys n. 3 km ja se sijaitsee Sikemin kaupungista pohjoiseen nykyisen Genintien ja Sikemintien välissä. Dootan tarkoittaa sanamukaisesti "kaksi kaivoa".

Miksi kerroin kaiken tämän? Tuon Revikovitsin laulun sanat ovat melko profeetallisia: 

– Ensimmäinen säkeistö kuuluu näin: " Siellä myivät veljet Joosefin, siellä nousivat tasangolla tuli ja savu aallot, ja niiden noustessa levittäytyi pataljoona Dootanin laaksoon.

- Kertosäe: Viljan, viinin ja öljymarjojen laakso. Vehnän laakso valkeana kuin pellava. Ja kauris ja peura siellä komeina sankareina. Emmekö tapaa siellä vielä ilman taisteluja ja tulta? Vielä palaamme Dootanin  laaksoon.

-Viimeinen säe: Ja tie nousee takaisin siunausten vuorelle (Har bracha), Ja punainen on hedelmä, joka kypsyy tarhassa. Miten rauhaa ovat tiet täynnä, Miten kaunista on lepo Dootanin laksossa."

Koen, että tuo Pikku Karhun tarina on itse asiassa pohjoisen Israelin jonkun kadonneen heimon osan tarinaa ihmisistä, jotka lähtivät Israelista Assurian pakkosiirtolaisuuden aikana. He käyttivät taivaan tähtiä tien näyttäjänä kohti pohjoista reittiä kulkiessaan. Pikku Karhun tarina on tarina siitä, miten muistettaisiin ja osattaisiin käyttää Isoa Karhua Pohjantähden löytämiseen. Jossain vaelluksen vaiheessa tähtien asennot näyttivät ihan toisenlaiselta, kuin ne olivat olleet lähtömaassa Israelin taivaalla. Myyttitarinassa Iso Karhu varoitti Pikku Karhua putoamasta, mutta se ei kuunnellut varoituksia ja putosi lopulta metsäläisen syliin. (vrt. profeetta Elian varoitukset jne. pohjoisille heimoille!) Ehkä nuo israelilaista alkuperää olevat heimot tulivat vihdoin lopulta Pohjolan metsiin ja yhtyivät siellä näihin metsäläisiin. Tuo tarina on siis tämän tulkintani mukaan kirjoitettuna tähtiin ja se on sieltä luettavissa ikään kuin myyttisen peitetarinan muodossa.

Jer 31 jae 5 ja 8 kertovat meille seuravaa: "Sinä istutat jälleen viinitarhoja Samarian vuorille; ne, jotka istuttavat, saavat korjata hedelmätkin. (8) Katso, minä tuon heidät pohjoisesta maasta, kokoan heidät maan perimmäisiltä ääriltä. Heissä on sokeita ja rampoja ynnä raskaita ja synnyttäväisiä: suurena joukkona he palajavat tänne."

Ja jae 21 kehoittaa meitä: "Pystytä itsellesi kivimerkkejä, aseta itsellesi tienviittoja, paina mieleesi tie, polku, jota olet kulkenut. Palaja, neitsyt Israel, palaja näihin kaupunkeihisi."

Nuo polut ja merkit näkyvät nyt myös tähtien poluissa. Tähdet ovat näyttäneet aina kulkijoille tietä ja niiden mukaan suunnistetaan vielä tänä päivänäkin.

Herra vastasi Jobille tuulispäästä seuravaa:

38:32 Voitko tuoda esiin eläinradan tähdet aikanansa ja johdattaa Seulaset lapsinensa?

Alkutekstissä Seulaset tähtikuvion kohdalla on sana Ash, mikä tarkoittaa Strongsin raamattusanakirjan mukaan luultavasti Ison Karhun tähtikuviota.

Koko jakeen suomennos kuuluu suoraan alkutestistä siis seuraavasti: 

"Tuotko ulos tähtikuviot niiden ajallaan ja johdatatko/ tuotko Ison Karhun (Otavan) pentuinensa." 

Vuoden 1776 käännös kuuluu näin:

"Taidatkos tuoda taivaan merkit edes aikanansa, eli johdattaa Otavan lastensa kanssa?"

Loppusanat: Joten tähtikuvioihin eli mazarotteihin on kirjoitettu evankeliumi Luojamme suunnittelemana jo luomisvaiheessa. Se on ollut jo Jobilla tiedossa ja nyt elämme aikaa, jolloin nämä tähtiin kirjoitetut salaisuudet tulevat esille! Tämä ei ole taikuutta tai tähdistä ennustamista, vaan on kyseessä sitä, että Israelin Pyhä Jumala saattaa kaiken tässä lopunajassa ennalleen Jeshuan Messiaan täytetyn työn kautta ja palauttaa kadonneet lapsensa takaisin Kuningaskuntaansa. Ehkä saamme olla osana tätä kaikkea Hänen suuren armonsa ja laupeutensa tähden syntejänsä katuvia ja Hänen luoksensa palaavia lapsiansa kohtaan?”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti