lauantai 4. tammikuuta 2020

Pienten poikien kiroaminen? (2.Kun.2:19-24)


19 Ja kaupungin miehet sanoivat Elisalle: "Katso, kaupungin asema on hyvä, niinkuin herrani näkee, mutta vesi on huonoa, ja maassa syntyy keskoisia."
20 Hän sanoi: "Tuokaa minulle uusi malja ja pankaa siihen suoloja." Ja he toivat sen hänelle.
21 Niin hän meni vesien lähteelle ja heitti siihen suolat, sanoen: "Näin sanoo Herra: Minä olen parantanut tämän veden; siitä ei enää tule kuolemaa eikä keskenmenoa."
22 Niin vesi tuli terveelliseksi, aina tähän päivään asti, Elisan sanan mukaan, jonka hän puhui.
23 Sieltä hän meni Beeteliin, ja hänen käydessään tietä tuli pieniä poikasia kaupungista, ja ne pilkkasivat häntä ja sanoivat hänelle: "Tule ylös, kaljupää, tule ylös, kaljupää!"
24 Ja kun hän kääntyi ja näki heidät, kirosi hän heidät Herran nimeen. Silloin tuli metsästä kaksi karhua ja raateli neljäkymmentä kaksi poikaa kuoliaaksi. (2.Kun.2:19-24)
 
Tätä raamatunkohtaa on käytetty paljon osoittamaan, miten raaka ja julma profeetta Elisa oli; ja eräät syyttävät vielä Jumalaakin julmuudesta pieniä lapsia kohtaan. Tätä asiaa kannattaa tutkia vähän tarkemmin. Ensinnäkin, mikä paikka oli kyseessä? Se oli BEETEL, jossa oli kultainen vasikka ja Baalin pappien temppeli ja profeettakoulu. Kyseisessä raamatunkohdassa puhutaan juuri Baalin pappien oppilaista.

Ei ole kysymys mistään pienistä lapsista. Pieni lapsi on hebreaksi `tinok`, seuraava ikäluokka on nimeltään `jeled`. Sana, joka on tässä käytetty, on `nearim`, jonka suomalainen vastine on `nuoriso`. Elisaa vastaan tuli NUORISOA, Baalin pappien oppilaita, jotka alkoivat pilkata Herran profeettaa. He sanoivat hänelle: ”Mene sinäkin ylös niin kuin Elia.” He muistivat mitä Karmelilla oli tapahtunut Baalin papeille ja olivat iloissaan siitä, että Elia oli otettu pois. Heitä harmitti se, että vielä yksi Jumalan profeetta jäi vanhurskauden saarnaajaksi ja elävän Jumalan todistajaksi. He tahtoivat päästä eroon hänestäkin. Tapahtumasta käy selvästi ilmi Jumalan tuomio jumalattomalle nuorisolle.

Tämä kirjoitus on otettu K.Syvännön kirjoituksesta ”Vanhan Testamentin käännösvirheet”.
 
** **

Edellinen: Poikien kurottaminen ja aviottomat lapset  https://tutkitaankirjoituksia.blogspot.com/2020/01/poikien-kurittaminen-ja-aviottomat.html


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti